Zoals je vorige week hebt kunnen lezen in deel 1 van het MASTR systeem is het belangrijk om bij de fundering te beginnen. Heb je deel 1 gemist dan kan je deze hier terug lezen. Het MASTR systeem is ervoor om je te helpen naar een angstvrij en onafhankelijke bestuurder.

Dit systeem heb ik door de jaren heen ontwikkeld door het observeren en analyseren van mensen met rijangst. En de overeenkomsten vertaald naar een systeem zodat jij ook zelf aan het werk kan om je rijangst aan te pakken. Want zeg nu zelf, jij wilt toch ook je vrijheid terug zonder beperkingen?

De A van Ambitie.

Volgens het woordenboek is de betekenis van ‘ambitie‘: ‘het streven om carrière te maken, om hogerop te komen in een organisatie, om een betere positie te verwerven’. Maar je kan ambitie ook breder definiëren: ‘proberen een bepaald doel te bereiken’.

En juist het doel is ontzettend belangrijk, want zonder doel doe je maar wat. Je rijdt misschien wel wat rond en angstgevoelens komen boven en uiteindelijk weet je niet waarom je überhaupt aan het rijden bent begonnen.

11 must do’s om je doel te bereiken.

 

Visualiseer: Stel je eens voor dat je in een mooie cabriolet door de bergen rijdt met de zon heerlijk warm op je hoofd. De bomen geven een verkoelende schaduw en de frisse berglucht vullen je longen met schone lucht en bovenal speelt je favoriete nummer op de radio. Zo heerlijk ontspannen. Visualisatie heeft hetzelfde effect op je brein als echte acties, er worden nieuwe neurologische paden aangemaakt.

Pessimist of Optimist: Ga eens eerlijk bij jezelf na of je het glas half vol of half leeg ziet. Het maakt in zoverre uit dat je gedachten over je angst tevens je realiteit bepalen. Neem je verantwoordelijkheid over je gedachten en maak ze positief!

Ambitie: Maak een ambitiebord of doelenbord dit maak je op deze manier

Kenbaar: Maak je doel kenbaar aan iedereen die het wilt horen, dit zorgt er voor een stok achter de deur. Kan je je voorstellen dat iemand aan je vraagt: En hoe gaat het met je doel?

Zichtbaar: Ambitiebord gemaakt? super goed! dan is het nu de tijd om je bord daar op te hangen waar je er dagelijks naar kijkt en ben je al dichterbij gekomen?

Tussenstap: Maak voor jezelf haalbare tussenstappen en hou deze vorderingen bij. Heb je tunnelangst en lukt door een korte tunnel rijden? Goed gedaan tijd voor een iets langere tunnel.

Grote ambitie:  Zorg ervoor dat je ambitie GROOT, UITDAGEND en SPANNEND is. Laat de adrenaline maar door je lijf gaan bij het idee dat je het al bereikt hebt.

Specifiek: Een juiste omschrijving van je ambitie is dat het voldoet aan de volgende eisen:

  • Schijf in het NU
  • Schrijf alsof je het doet
  • Schrijf in de IK vorm
  • Positieve vorm

Bijvoorbeeld: IK rij NU naar Eindhoven met een ontspannen gevoel

Focus: De focus op je ambitie houden zorgt voor de juiste koers. Met name creatieve mensen hebben last om focus te houden. Kijk daarom elke dag op je bord dan weet je ook meteen weer waarom je oefent.

Realistisch: Terwijl je groot denkt blijf je ook realistisch, de kans is nihil te noemen om F1 coureur te worden. Hoewel dit groot gedacht is zal de slagingskans klein zijn. Toch zal je uiteindelijk wel van je rijangst afkomen.

Feestje: Heb je geoefend? Klasse! vier elke keer dat je een kilometer hebt gemaakt ook al ging het niet zoals je verwachtte, je hebt tenslotte gereden. En elke oefening brengt je dichter bij je ambitie.

Wil jij graag je ambitie bereiken? dan heb ik wat voor je. Beantwoord de volgende vraag en krijg het pdf SMART ambities maken GRATIS in je e-mail box!

Aan wie ga jij vertellen wat je ambitie is ten opzichte van je rijangst?


Laat je antwoord achter in het reactieveld hieronder en leer hoe jij je eigen SMART ambitiebord maakt.