Welke factor speelt een rol bij rijangst?

door jun 21, 2017Blog0 Reacties

De verschillende oorzaken en het waarom?

 

Hoe kom je aan rijangst? Er bestaan veel misverstanden over de oorzaken.

 

Veel mensen denken dat als je rijangst hebt, je altijd een ongeluk moet hebben gehad. Maar dat is zeker niet alleen de veroorzaker van rijangst. Er zijn veel meer oorzaken te noemen, o.a.;

-en nare ervaring (ongeluk of bijna ongeluk). In veel gevallen komt de werkelijke spanning pas veel later. Bijvoorbeeld als je na een aantal dagen weer over dat bewuste punt moet rijden. Je lichaam reageert op de omgeving. Je wordt gespannen, krijgt kruibels in je buik, gaat sneller ademen en je krijgt klamme handen. Allemaal ongemakken die je niet fijn vindt en die je ook kan ontwijken door een andere route te rijden…opgelost dus! Maar daar schuilt nu het grote gevaar!

 

Mijn eigen ervaring

 

Nadat ik een week mijn rijbewijs had kreeg ik een eenzijdig ongeval. Op een bochtige weg raakte ik van de weg. Ik belandde op de kop in een beek. Gelukkig raakte niemand gewond.

Die bewuste nacht heb ik niet geslapen. Zodra ik mijn ogen dicht deed beleefde ik het ongeluk keer op keer. Die film bleef maar terug komen. Een aantal dagen later heb ik een auto geleend en ben ik dezelfde weg gaan rijden. Heel langzaam (te langzaam misschien wel) heb ik diezelfde bochtige weg gereden. Elke keer weer. En elke keer weer iets sneller tot dat ik de maximum snelheid weer reed.

 

Ga een bewust punt niet uit te weg maar ervaar het als een leermoment. VERMIJDEN is de grootste fout die je kan maken.

 

Door een langdurige periode van verhoogde spanning of stress.

 

Kan rijangst ineens toeslaan. Of eigenlijk het sluipt erin en ineens is het daar. Bij zelfstandige ondernemers merk ik vaak een enorme druk; ze moeten presteren, ze hebben een gezinsleven, een partner, een heel druk sociaal leven en deadlines. Al deze factoren kunnen een trigger zijn om rijangst te ontwikkelen.

Uit onderzoek is gebleken (Taylor et all 2006) dat personen die een ongeluk hebben meegemaakt en gelijk weer achter het stuur kruipen maar wel in een hoog stress niveau zitten, een grotere kans hebben om rijangst te krijgen.

 

Nu heb jij gezien wat ik heb gedaan om mijn spanningen te verminderen nu ben ik natuurlijk heel erg nieuwsgierig wat jij hebt gedaan om die spanning aan te gaan.

 

Wat heb jij gedaan na een nare ervaring in het verkeer?

 

Laat je antwoord achter in het commentaarveld hieronder!

 

Wil je mijn facebook live in de herhaling zien? klik dan op deze link

 

Op jouw veilige kilometers,

Anesti.

PS.
Zou je zo vriendelijk willen zijn om dit artikel te delen op Facebook en Linkedin zodat ook jouw vrienden kunnen profiteren? alvast bedankt!

Archieven