Wie of wat zorgt voor je rijangst

door nov 15, 2017Blog0 Reacties

 

 

Deze blog gaat over de hersenen, want wie of wat is er nou precies verantwoordelijk voor de angst die je ervaart als je aan het rijden bent?

Deze vraag kreeg ik van een oud cliënt. Waar ligt het nu aan, welke processen liggen hieraan ten grondslag?

Graag voldoe ik natuurlijk aan zijn wens.

Het antwoord is: de Amygdala.

De amygdala is een klein amandelvormig stukje hersenen.

Je hebt er hier 2  van, zowel in de linker als rechterhersenhelft. Ik hoor je denken: Kunnen we dan niet beter zonder? Dan ben ik van al die ellende af.. Helaas het antwoord is NEE, want we hebben ze ook nodig om bijvoorbeeld te vluchten. (als er direct gevaar dreigt) Veel mensen denken dat de amygdala maar voor 3 reacties zorgt; vluchten, vechten en bevriezen. Maar de amygdala doet nog veel meer.

 

1; het zorgt er ook voor dat je naast de vlucht-vecht en bevries reactie positieve stimulatie kan verwerken. En dat is heel erg belangrijk. Als je rijangst hebt zit je vaak in een negatieve spiraal, ik kan het niet, ik durf het niet, ik krijg vast een ongeluk of nog erger ik ga dood! Juist positieve gedachten zijn dan heel erg belangrijk en hoe mooi is het dat juist de amygdala die aanstuurt. Daarom krijg je na en tijdens een rijangst reductie training heel veel positieve rieële feedback. Juist om je te laten ervaren dat het je wel lukt, dat je geen ongeluk krijgt en dat je blijft leven.

 

Als die positieve gedachten worden gestuurd en verwerkt, is dat hetgeen wat jou helpt tegen je angst.

 

2; de amygdala werkt samen met het emotionele geheugen. De rijangst die jij hebt zit in je geheugen. Als je er aan denkt dan krijg je al koude rillingen, de amygdala stuurt dat aan. Als je tijdens je training in die emotie beland, dan komt de beloning van stap 1 weer aan bod. Alles wat er op dat moment in jouw hersenen gebeurt wordt alleen maar positief ingegeven, niets negatiefs.

 

Dat is ook waar het bij rijangst reductietraining voor een groot deel om draait…………. Positiviteit!

 

Negatieve gedachten hebben we allemaal die zijn vaak aangeleerd, maar alles wat we onszelf hebben aangeleerd kunnen we ook afleren.

 

Benader je rijangst positief.

 

Zowel degene met rijangst als zijn of haar omgeving. Ga niet mee in de slachtoffer rol! Daarmee hou je de angst in stand. En elke keer als je tegen je angst hebt gestreden, Vier het groots, dat is SUPER belangrijk.

 

Angst is een emotie maar als je die angst positief gaat benaderen dan kom je er. Het gaat niet vanzelf en je hebt doorzettingsvermogen nodig en dan weet ik zeker dat jij je je angst gaat overwinnen.

 

Lukt het je niet alleen, heb je hulp nodig? Ik kan je helpen om van je rijangst af te komen. De 1e sessie en intake bied ik je gratis aan.

 

Het enige wat je daarvoor moet doen is de onderstaande vraag beantwoorden:

Waarom ben jij nog niet begonnen met je rijangst aan te pakken?

 

Laat je antwoord achter hieronder in het commentaarveld en ik neem dan direct contact met je op!

 

Op jouw veilige kilometers,

Anesti.

PS.
Zou je zo vriendelijk willen zijn om dit artikel te delen op Facebook en Linkedin zodat ook jouw vrienden kunnen profiteren? alvast bedankt!

Archieven