Weet jij wat B.A.S, E.S.P en A.B.S betekenen? Rijangst verlagen door kennis

door mrt 1, 2017Blog, Interessante blogs0 Reacties

 

 

Wat betekenen toch al die afkortingen die op je auto zitten en wat doen ze allemaal? Het zijn er echt behoorlijk wat, afkortingen E.S.P., B.A.S, A.B.S. maar waar staan ze voor en wat doen ze?

Het zijn systemen in de moderne auto die bedoelt zijn om de bestuurder de controle te laten houden.

Een 3-tal afkortingen zal ik toelichten.

 

ABS: antiblokkeersysteem.

Dit is een elektronisch systeem die er voor zorgt dat de wielen van je auto niet blokkeren wanneer je krachtig remt, bijvoorbeeld bij een noodstop.

Voordat ABS bestond werd er gezegd dat je in een noodsituatie altijd  “pompend” moest remmen. Dit systeem doet exact hetzelfde, alleen veel sneller en preciezer dan de bestuurder het zelf kan doen. Het is een fabel dat ABS je remweg verkort. De auto blijft wel echter wel bestuurbaar.

 

ESP: electronic stability program.

 

Dit systeem ondersteunt de bestuurder als deze in een slip dreigt te raken. Het systeem reageert onmiddellijk als de auto in een andere richting beweegt dan de stuurrichting aan geeft. Waardoor er het systeem corrigeert, de auto stabiliseert en in de juiste richting wordt gestuurd. Fabel (s): met ESP kan je harder door de bocht, want als ik ga slippen corrigeert de auto de bestuurder, en het is een fabel dat met een ESP systeem niet uit de bocht kan raken. Wees dus gewaarschuwd!

 

EBA/BAS: electronic brake assist/brake assist system.Oftewel Noodremassistentie.

 

Het systeem detecteerd een noodstop aan de manier waarop de bestuurder remt en zorgt er dan voor dat de maximale remkracht geleverd wordt. onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste bestuurders het rempedaal niet voldoende intrapt bij een noodstop. Met EBA/BAS wordt de kortst mogelijk remweg verzekerd.

Fabel is dat je met EBA/BAS een kortere remweg hebt.

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen en helpt een antislipcursus enorm.

Tijdens deze training zul je nog meer uitleg krijgen over de verschillende systemen en sommige in werking zien! Heb je interesse? Stuur me dan een Persoonlijk bericht of stuur een email.

Voor de snelle beslissers is er een VIP behandeling Reageer dan NU!  Alleen geldig van 1-3 2017 tot 8-3 2017

Een impressie van een antislipcursus kan je hier zien.

https://www.facebook.com/100000413607316/videos/1425232867500486/

 

Op jouw veilige kilometers,

Anesti.

PS.
Zou je zo vriendelijk willen zijn om dit artikel te delen op Facebook en Linkedin zodat ook jouw vrienden kunnen profiteren? alvast bedankt!

Archieven